Spinel kralen

Klik hier voor de Spinel kralen uit onze kralengroothandel.

Eigenschappen van de Spinel kralen

De mineralogie  verstaat onder ‘Spinel kralen‘ een groep vergelijkbare mineralen. Deze mineralen komen uit de magnesium/aluminium groep en hebben dezelfde chemische samenstelling. Maar een aantal mineralen uit deze groep zijn van edelsteenkwaliteit. De Spinel heeft een kubische kristalstelsel en komt voor in verschillende kleuren die kunnen variëren van kleurloos tot rood, geel, groen, blauw, violet, roze en zelfs zwart. De steen is een uitzonderlijk hard, namelijk 8 op de schaal van Mohs. De Diamant heeft een 10 op de schaal van Mohs, even ter vergelijking.

Spinel kralen werden in het verleden veel gevonden in de edelsteenafzetting in Birma en Sri Lanka. Sommige bevatten zelfs een prachtige kattenoogeffect, die de Tijgeroog kralen ook zo mooi hebben. Omdat Spinel in verschillende kleuren voorkomt, waaronder rood is ze lastig te onderscheiden van de Robijn.
spinel kralen
Nieuwsgierig geworden? Klik hier om meteen door te gaan naar alle kralen!

De edelsteenkwaliteit Spinel kralen worden gevonden in Thailand, Laos en Cambodja, maar ook in Brazilië. De vindplaatsen in India en Australië zijn van minder belang. Verder vind je op verschillende plekken Spinellen waaronder op Madagaskar en Kenia in Afrika, Pakistan en Afganistan, Tadsjikistan en in de VS vooral in Californië, Montana, New York, New Jersey, Virginia, North Carolina. In Canada zijn Spinel kristallen gevonden van 5cm in het Marmer van Glancoe. Sommige roze kleurige geslepen Spinel stenen bereieken een wel een gewicht van 100 karaat!

Geschiedenis

Al vanaf de oudheid werden de Spinel kralen samen met een paar andere stenen ‘Karbonkelstenen’ genoemd. De huidige naam is pas later ontstaan. In veel antieke sieraden kun je de Spinel terug vinden, dit was namelijk een zeer geliefde steen om te verwerken gezien de steen erg hard is zoals eerder genoemd.

In het begin van het gebruik van de Spinel in sieraden, bijvoorbeeld in de Engelse kroonjuwelen, werd Spinel nog beschouwd als een Robijn. De Britse staatskroon bevat twee grote Spinellen, de zogenaamde Black Prince Ruby van 170 karaat en de Timur Ruby van 361 karaat, wat een prachtige namen hebben ze gekregen! Het bekendste kroonjuweel met Spinel is waarschijnlijk de 398,5 karaat zware, diep donkerrode Spinel in de Russische keizerskroon in het Arsenaal in Moskou.  De St. Wenzelskroon in Praag bevat ook mooie grote Spinellen, wel 45 stuks. De Spinel kralen kunnen dus met recht een ’koninklijk steentje’ genoemd worden.

De werking van Spinel

De ‘Steen der onsterfelijkheid’ oftewel de Spinel wordt zo genoemd omdat ze vernieuwend en verjongend werkt. De basis chakra wordt geactiveerd en in moeilijke situaties geeft ze kracht en moed. De Spinel geeft nieuwe perspectieven en vermindering van stress, neerslachtigheid en angst. Ze strekt ook succes en welvaart aan (denk aan het ‘koninklijke steentje’). Fysiek werkt ze ook ontstekingsremmend en werkt positief op vergeetachtigheid, ruggengraat en tanden.

De hardheid van Spinel is 8, de dichtheid 3,6-4

Spinel hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen