Hoe wordt Amethyst opgegraven?

Klik hier voor de Amethyst kralen uit onze kralengroothandel.

Amethyst is waarschijnlijk wel de bekendste en meest gebruikte steen uit de kwartsgroep. Ze hebben een kenmerkende licht tot donker violette kleur. Deze edelsteen wordt onder het aardoppervlak gevormd als stollingsgesteente door afkoeling van vloeibaar gesteente. Ze worden op veel plaatsen in de wereld gevonden door opgravingen.
amethist

Eigenschappen van de Amethyst

Amethyst is een paarse variant van kwarts en komt van licht tot donker voor. De donkere variant komt vaak uit Afrika en de lichtere uit Brazilië. De lichtere variant is zeldzamer en daarom ook meer waard. De hardheid van een Amethyst is 7 (diamant heeft een hardheid van 10) en krast daarmee materialen zoals glas, koper, staal en de meeste andere stoffen.

Hoe wordt een Amethyst opgegraven?

Onder de aardoppervlakte in steengroeven wordt gezocht naar aderen die in de aarde zijn ontstaan door verhitting en afkoeling, bijvoorbeeld door een vulkaanuitbarsting. Een steengroeve is een aangewezen plaats waar stenen worden gewonnen voor de bouw van wegen, huizen en de steen- en betonindustrie. Meestal wordt een berg op een systematische wijze afgebroken door deze in delen tot ontploffing te brengen of af te graven. Wanneer een ader is gevonden is de kans groot dat er veel kostbare mineralen op die plaats worden gevonden. De ader wordt voorzichtig met de hand afgegraven zodat de kans klein is dat kostbare mineralen beschadigd worden. Het is een intensief proces dat dagen kan duren voordat het gevonden wordt in de groeve. Amethysten worden soms gevonden in de vorm van een geode, een gesteente met holle ruimtes. Aan de buitenkant van een geode is vaak niet zichtbaar dat er eentje in zit, dit wordt pas duidelijk wanneer de geode wordt opengebroken. Daarnaast wordt deze edelsteen ook los gevonden in de aarde.

Waar wordt de Amethyst gevonden?

Hoewel het over de hele wereld wordt gevonden zijn de grootste vindplaatsen Afrika (Zambia, Kenya en Madagascar), Brazilië, Uruguay, Mexico, Rusland, Zuid-Korea en Australië. Ze worden ook gevonden in de Verenigde staten (Arizona, Minnesota en North Carolina en Colorado).