Hematiet kralen

Klik hier voor de Hematiet kralen uit onze kralengroothandel.

Hematiet kralen hebben een hoog ijzergehalte, wat ervoor zorgt dat ze na het polijsten een mooi spiegelende glans hebben. Vanwege het hoge ijzergehalte zijn ze ook zwaarder dan andere kralen. Tot maximaal 12mm kun je een collier maken tot 50cm, maar daarna worden ze echt te zwaar… Kies er dan voor om ze af te wisselen met andere edelsteenkralen zodat de ketting een fijn draagcomfort heeft. Neem eens een kijkje bij onze inspiratie sieraden voor leuke inspiratie, je vindt er ook inspiratie met onze leuke kleine Hematiet kralen!
Een leuk weetje: Er bestaan Hematiet kralen (100% natuurlijk) die van zichzelf magnetisch zijn, wist je dat? Deze Magnetiet kralen genoemd.

Eigenschappen

Hematiet komt van het Griekse haima wat ‘bloed’ betekent en is een mineraal dat voornamelijk bestaat uit ferri-oxidekristallen. Hematiet kralen zijn dus een compacte vorm van ijzeroxide, wat dus eigenlijk gewoon roest is! Als je het in schijfjes gehakt of verpulverd oogt het dan ook rood, vandaar de oud Griekse naam. Hematiet komt naast andere variëteiten ook voor als rode bloedsteen, ook wel Heliotroop genoemd. Hematiet kralen hebben een hardheid tussen de 5 en 6 op de schaal van Mohs.
Hematiet kralen
Nieuwsgierig geworden? Klik hier om meteen door te gaan naar alle kralen!

De winning van Hematiet

Deze mooie ijzer mineraal komt overal in de wereld voor, Duitsland, gebieden rond de Lahn(een zijrivier van de Rijn)  waar de grootste concentratie van ijzerertsen zich zelfs bevinden, in Engeland, België, het Italiaanse eiland Elba, Spanje, Algerije(Afrika), Missouri(VS) en meer dan de helft van de wereldproductie komt tegenwoordig uit Brazilië, China en Australië. En wist je dat Mars een hoge concentratie Hematiet bevat waardoor de typische oranjerode kleur zelfs ontstaat?

Eén van de vroegste mijnbouw activiteiten van de mens is de winning van Hematiet. Het mineraal is aangetroffen in ca. 80.000 jaar oude graven. In de steentijd werd het vanwege de rode kleur en het feit dat het niet giftig is gebruikt voor rotstekeningen en voor het beschilderen van het lichaam. Later is Hematiet nog lang gebruikt spiegel vanwege zijn hoge reflectie.

Een veelzijdig mineraal

Zuivere Hematiet bestaat voor 70% uit ijzer. Vanwege dit hoge ijzergehalte is ze het belangrijkste ijzererts en wordt er door het op hoge temperatuur te laten reageren met koolstof, ijzer gewonnen. Dit mineraal wordt ook gebruikt als polijstmiddel en kunstenaars gebruiken geperste Hematiet stiften voor hun kunst. De stiften zijn namelijk zacht en kleuren goed. Er is zelfs een kleihoudende Hematiet soort, rode bolus, die gebruikt wordt als grondlaag bij vergulden. En als pigment is Hematiet uiterst geschikt voor het beschilderen van keramiek en het verven van draden voor tapijten.

Werking

Hematiet kralen werken beschermend, aardend en harmoniserend. Concentratie en geheugen worden verbetert, zelfrespect en overlevingsdrang wordt vergroot, wilskracht en zelfvertrouwen worden versterkt.

Bij verslaving(en) en dwangstoornis(sen) is het een uiterst geschikte steen om te dragen. De opname van ijzer en rode bloedlichaampjes wordt gestimuleerd en hematiet werkt krachtig op het bloed en helpt bij bloedsomloop problemen zoals bloedarmoeden, aambeien en bloedneuzen. Ook voor kramp in de benen en slapeloosheid is hematiet helend.

Hematiet behoort bij het sterrenbeeld Ram.
https://www.ilonaswebgems.nl/nl/kralen-en-meer/edelsteen-kralen-van-a-tot-z/hematiet-kralen/
Wil je graag meer informatie over andere edelsteen kralen uit onze kralengroothandel? Neem dan hier eens een kijkje!