Turkoois: een lesje edelsteenkennis!

Klik hier voor de Turkoois kralen uit onze kralengroothandel.

Turkoois kralen. Wie kent deze prachtige stenen niet? Met de uitgesproken kleuren die variëren van hemelsblauw, blauwgroen tot geel, bruin en zwart, heeft deze edelsteen op veel mensen een grote aantrekkingskracht.

Bewerken of juist niet

Turkoois wordt op een aantal plaatsen in de wereld gevonden. Bijvoorbeeld in Hubei (China) en in Arizona waar je de echte diepe turquoise kleur vindt. De steen wordt steeds zeldzamer en daardoor worden turkoois kralen ook kostbaarder. Slechts 3 tot 5% van al het Turkoois is geschikt om zonder te bewerken (dit wordt ook wel stabiliseren genoemd) tot kraal te slijpen. Het neusje van de zalm dus met bijpassend prijskaartje. Bovendien zijn onbewerkte turkoois kralen vrij zacht en soms poreus. Onbewerkte kralen breken daardoor makkelijk en (huid)vetten en dergelijke worden erin opgenomen. Dit kleurt de kralen langzaam donkerder. Gestabiliseerde Turkoois kralen hebben deze nadelen veel minder en de bewerkte kralen zijn veel aantrekkelijker geprijsd. Niet alleen vanwege de prijs, maar ook vanwege de hardheid en duurzaamheid kiezen steeds meer mensen voor gestabiliseerde Turkoois.turkoois kralenNieuwsgierig naar de Turkoois kralen uit onze groothandel? klik dan op de foto.

Mooie imitaties van Turkoois kralen

Over Turkoois is vaak verwarring. Er bestaan namelijk (mooie) imitaties. Deze zijn veel goedkoper. De kleuren van de imitaties zijn veelal blauw/groene turquoise. De meeste imitaties van worden gemaakt van Howliet en Magnesiet. Dit zijn alle twee natuurstenen die gekleurd worden. In onze webshop vind je veel soorten echte Turkoois, maar ook Howliet in de turquoise kleur. Wij maken hier duidelijk onderscheid in.  De echte kralen noemen we daarom bij de Nederlandse naam Turkoois. De turquoise gekleurde kralen vind je in de rubriek Howliet.

Symboliek: intuïtie en bescherming

Turkoois kralen passen bij de hart- en keelchakra en bevorderen bovendien de creativiteit en intuïtie. Het zijn stenen die vooral op reis en een beschermende werking bieden tegen negatieve invloeden uit de omgeving.