Inktzwarte Onyx kralen

Klik hier voor de Onyx kralen uit onze kralengroothandel.

Onyx
is een mineraal en behoort tot de variant van Chalcedoon en is nauw verwant aan Agaat. De Onyxen zijn opgebouwd uit twee kleuren die in lagen met elkaar verbonden zijn, terwijl een Agaat bestaat uit vier kleuren, dit geeft dus het verschil in benaming aan.
Onyx kralen: een lesje edelsteenkennis

Behandeling

Omdat Onyx van nature niet helemaal zwart is krijgt het een kleurbehandeling. De steen wordt dan eerst in een zuurbad onder gedompeld. Maar er doet ook een verhaal de ronde dat lichte agaat donker gemaakt wordt door deze onder extreem hete temperaturen te verhitten met honing. Door het verbranden van de suikers krijgt de edelsteen een mooi contrast, maar of dit waar is…

De Oudheid

Verwijzingen naar Onyx komen op meerdere plekken in het Oude Testament al voor. Volgens Rabbijn Bahya ben Asher betekent het woord ‘shoham’ Onyx (staat in exodus 28) . Volgens deze Rabbijn was de steen op de efod ingeweven op een zeer kostbaar gewaad, ook wel een lijf-rok genoemd, dat in het oude Israël alleen  werd gedragen door de hogepriester. En die steen stond voor de stam van Jozef. Daarnaast waren ook de schouders van de efod voorzien van twee van dergelijke ‘shoham’-stenen.

Verder werd in de middeleeuwen ten onrechte allerlei onheil aan deze zwarte steen toegedicht. Men dacht dat ze geheimzinnige krachten hadden. Tegenwoordig staat de Onyx steen in de esoterie vooral bekend als een steen die kracht en steun in stressvolle situaties biedt. Ook mensen met concentratie problemen zouden dit kunnen verhelpen door een deze steen of kraal met zich mee te dragen.

Vindplaatsen

De vindplaatsen zijn o.a. Argentinië, Brazilië, Madagaskar, Mexico, Pakistan, Uruguay en de V.S.
Met de naam Onyx duidt men de tweekleurige gelaagdheid aan, de ´gewone´ variant heeft de kleuren zwart en wit. Maar er bestaan ook andere Onyxen, de naam is weer afhankelijk van de kleur. Zo is er bijvoorbeeld de kleurige Carneoolonyx  deze bestaat uit vuurrode en witte lagen. De Sardonyx heeft weer roodbruine en witte lagen. Valt je ook op dat de namen beide eindigen op Onyx. Maar ze zijn wel allemaal een kwartsvariant (Chalcedoon).

Een Onyx steen wordt meestal cabochon geslepen, daar wordt mee bedoelt; afgerond en gepolijst. Wij hebben behalve de gladde varianten ook facet geslepen   kralen in de collectie, je vindt ze allemaal hier!
onyx

Kortom, met deze kralen kun je schitterend sjieke sieraden maken. Prachtig als ketting in verschillende lengtes, maar ook als hanger aan een (zilver) collier. Maar ook armbanden en oorbellen geven een zeer extravagant resultaat!

De hardheid is 7, de dichtheid is 2,6.

Onyx hoort bij het sterrenbeeld Steenbok.