Ioliet ( Cordiriet of Dichroiet)

Direct naar de Ioliet kralen uit onze kralen groothandel.

Geschiedenis

De beste kwaliteit Ioliet kan wedijveren met de mooiste Tanzaniet qua kleur en verzadiging.
Ze is de transparante variant van het mineraal Cordiriet en deze laatste dankt zijn naam aan de Franse mijningenieur en geoloog P. L. A. Cordier (1777 – 1861).

Deze unieke edelsteen heeft zelfs het vermogen om op bewolkte dagen de stand van de zon te bepalen. Er gaan verhalen rond dat de Vikingen dunne plakjes van deze steen gebruikten als kompas om de stand van de zon te bepalen. Hiermee konden de Vikingen op de zee hun eigen locatie al bepalen, als de zon amper te zien was. Ioliet zou dus ´s werelds eerste polariserende filter zijn.


Nieuwsgierig naar de Ioliet kralen uit onze groothandel? klik dan op de foto.

Ioliet wordt vaak gebruikt als edelsteen en zijn naam is afgeleid van het Griekse woord ios wat violet betekend. Een andere naam die je tegen kunt komen is Dichroiet dat in het Grieks ‘tweekleurige steen’ betekent. Door verkopers die de boel een beetje verbaal willen oppoetsen wordt deze edelsteen ook wel ´WaterSaffier´ of ´LynxSaffier´ genoemd. Wij houden het op Ioliet.

Eigenschappen

Op het eerste gezicht lijkt ze niet erg levendig maar, schijnt bedriegt! Door ‘trichroïsme’ (makkelijk gezegd: dat betekent dat er drie kleuren in zitten) kun je vanuit verschillende hoeken gezien, drie kleuren ontwaren: bleek grijsblauw, gelig tot kleurloos en donker violetblauw. De steen kan insluitsel hebben en wordt op meerdere plekken in de wereld gedolven waaronder in Sri Lanka, Birma, Australiës Noordelijk Territorium, Namibië, Brazilië, Tanzania en Madagaskar.

De hardheid is 7-7,5, de dichtheid 2,5-2,8.

De werking

Ioliet helpt je ontdekken wie je bent en geeft je de kracht om jezelf te zijn. Het bevordert onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid en kan gebruikt worden om van verslavingen af te komen.
Spiritueel zou het bevorderlijk werken bij visioenen en visualiseren en beschermt het tijdens buiten lichamelijke reizen en ervaringen. Lichamelijk werkt deze edelsteen koorts verlagend en bacterie dodend en heeft het een positieve werking op de ademhaling, de holtes, malaria, migraine en hypofyse.

De hardheid is 7-7,5, de dichtheid 2,5-2,8.