Gebruik je graag bijzondere en unieke edelstenen in je sieraden en wil je meer weten over de verschillende edelstenen in de wereld? Lees dan in dit artikel welke tien edelstenen op dit moment voor de hoogste prijzen op de markt worden verkocht en verbaas je over de torenhoge prijzen van sommige zeldzame, unieke en bijzondere edelstenen in de wereld.

Top tien duurste edelstenenduurste edelstenen

De tien duurste edelstenen die op dit moment op de markt zijn, zijn de volgende:

  1. Pink Star Diamond: in 1999 ontdekt in Zuid Afrika en werd enkele jaren geleden op een veiling verkocht voor 83 miljoen dollar. Dit betekent dat de edelsteen 1.4.000.000 dollar per karaat waard is.
  2. Paingrite: voor het eerst ontdekt in 1950 in Burma en sinds 2002 wordt deze dieprode edelsteen ook regelmatig in Myanmar gevonden. De steen werd vernoemd naar zijn ontdekker, Arthur Pain en heeft een waarde van maar liefst 50.000 tot 60.000 dollar per karaat.
  3. Musgravite: deze edelsteen heeft nagenoeg dezelfde kenmerken als Taaffeite en wordt daar dan ook vaak mee vergeleken. De naam van deze edelsteen is afgeleid van de plek waar het als eerst gevonden werd: op de Musgrave Range in zuid Australië. Deze kleurige edelsteen heeft een waarde van 35.000 dollar per karaat.
  4. Jadeite: lijkt een derivaat van het goedkopere Jade te zijn, maar Jadeite is veel waardevoller en zeldzamer. Sommige sieraden met deze edelsteen zijn zelfs voor miljoenen verkocht. Deze groene edelsteen heeft een waarde van ongeveer 20.000 dollar per karaat.
  5. Alexandrite: heeft een unieke eigenschap die deze steen zeer waardevol maakt. Onder direct zonlicht krijgt deze roze/paarse edelsteen namelijk een groene gloed. Houd je de edelsteen onder een lamp, dan kleurt deze rood. Met een waarde van 12.000 dollar per karaat sluit deze edelsteen de top 5 van de duurste edelstenen ter wereld af.
  6. Red Beryl: een zeldzame edelsteen die slechts op drie plekken ter wereld gevonden wordt: op 2 locaties in Utah (USA) en in New Mexico. Deze edelsteen, die ook wel ‘rode emerald’ genoemd wordt heeft een waarde van 10.000 dollar per karaat.
  7. Benitoite: voor het eerst ontdekt in 1907 bij de San Benito rivier in Californië (USA), maar deze edelsteen wordt ook gevonden in Arkansas (USA) en Japan. De waarde van deze prachtige blauwe edelsteen bedraagt 3000 tot 4000 dollar per karaat.
  8. Black Opal: wie van aparte kleurschakeringen houdt vindt deze edelsteen vast helemaal geweldig. Zwarte opalen zijn niet per definitie zwart, maar kunnen ook een donkergroene basis hebben. De waarde is zo’n 2350 dollar per karaat. Ook in onze webwinkel vind je prachtige black opal kralen.
  9. Taaffeite: genoemd naar Count Taaffe, die deze edelsteen in 1945 vond. Taaffeitte is een van de meest zeldzame edelsteensoorten ter wereld en wordt alleen gevonden in Sri Lanka en Tanzania.
  10. Tanzanite: deze mooie edelsteen uit Tanzania is het ‘goedkoopst’ in deze top 10, maar heeft alsnog een waarde van 600 tot 1000 dollar per karaat. Tanzanite werd ontdekt in 1967 in Tanzania en werd voorheen ook wel blauw Zoisiet genoemd. Omdat dit teveel leek op het Engelse ‘suicide’ heeft de steen een nieuwe naam gekregen. Tanzanite heeft een bijzonder mooie blauwe kleur en werd 2 jaar na de ontdekking voor het eerst verkocht bij Tiffany’s in New York. Bekijk hier alle Tanzaniet kralen in onze webwinkel.

Hoe wordt de waarde van edelstenen bepaald?

De waarden die in bovenstaande lijst gegeven worden, zijn bepaald aan de hand van veilingen waar de edelstenen werden verkocht. Neem bijvoorbeeld de Pink Star Diamond. Deze edelsteen werd voor 83 miljoen dollar verkocht bij een veiling, wat de waarde per karaat 1.4 miljoen dollar maakt. De marktprijs is dus niet alleen de prijs die je moet betalen om de edelsteen in je bezit te krijgen, maar is ook meteen gelijk aan de waarde. Welke edelsteen uit bovenstaande top 10 is jouw favoriet? Laat hieronder je reactie achter!