Zilveren sieraden mooi houden?

Zo doe je dat.

Heel regelmatig krijg ik de vraag of ik geen onderdelen in zilverkleur heb waarvan het laagje er niet afslijt. Jazeker, die heb ik! Sterling zilveren onderdelen, zoals slotjes, kralen, oogjes en ga zo maar door. Maar dat is niet het gewenste antwoord natuurlijk, want aan echt zilver hangt een bepaald prijskaartje.

Er bestaat wel een ander metaal in zilverkleur dat niet slijt, dat is Alpaca. Maar helaas, Alpaca bevat Nikkel en wordt dus nagenoeg niet gebruikt.

Wat hebben we nog meer? Edelstaal. Helaas niet geschikt voor het fijne werk, dus ook dat schiet niet op.

We zakken af naar Silverfilled. Een basis van koper, want dat is nodig om zilver te laten hechten, met daaroverheen een ‘dikke’ laag zilver. Hm… niet gek! Maar ook niet echt heel goedkoop, dus dan neig je in veel gevallen al snel naar echt zilver, mede omdat het aanbod in Silverfilled sieraadonderdelen heel beperkt is.

En verzilverd dan? Tja, dat is dus waar de eerste vraag over gaat. Dat slijt. Hoe dan ook. Gelukkig is er wel iets aan te doen om er langer plezier van te hebben. Hieronder geef ik je wat tips.

Afgesloten bewaren:

Bewaar verzilverde en zilveren sieraden en sieraadonderdelen op een afgesloten plaats. In de lucht zit zwavel en dat zorgt voor de donkere aanslag.

Zilverpoetsdoekje gebruiken:

Nooit poetsen met een ‘gewoon’ zilverpoetsmiddel. In zilverpoets zit een schuurmiddel en dat zorgt ervoor dat het zilverlaagje weggepoetst wordt. Gebruik in plaats daarvan een geïmpregneerd zilverpoetsdoekje. Hiermee haal je vaak heel eenvoudig de aanslag weg. Nooit wassen, want dan werkt het niet goed meer. Hoe zwarter je doekje hoe beter. En wist je dat je deze gratis kunt mee bestellen?

Een zilver enhancer inzetten:

Te veel aanslag voor je doekje? Dan wordt het toch poetsen. Maar gebruik dan wel een goed en niet schurend middel met zilver in de vloeistof, zoals een zilver enhancer. Bij elke poetsbeurt voeg je een beetje zilver toe aan je zilveren sieraden.

Zelf verzilveren van sieraden:

Is je zilverlaagje toch versleten? Dan bestaat er een middeltje waarmee je je sieraad heel eenvoudig opnieuw kunt verzilveren. Erg handig om in huis te hebben wanneer je met verzilverde onderdelen werkt. Je kunt je klant gerust langs laten komen met een versleten sieraad (onderdeel) en het a la minute fixen.