Wil je zelf sieraden maken? Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap in huis hebt! Zo wordt het niet alleen makkelijker, maar heb je ook een mooier eindresultaat. Ben je een beginner en heb je nog geen goed gereedschap in huis? In deze blog zet ik vijf tangen op een rij die onmisbaar zijn bij het maken van je eigen armbanden, oorbellen en kettingen.

rondbektang sieraden maken gereedschap tang

Rondbektang

Wil je ronde vormen buigen zoals bijvoorbeeld oogjes? Dan is de rondbektang het perfecte hulpmiddel. Deze sieraden tang wordt onder andere gebruikt voor het maken van een oogje aan een hangertje voor je ketting of oorbel. Wil je dat deze tang nog een extra functie heeft? Kijk dan even naar de rondbektang van VanLoon. Deze tang heeft ook een knipgedeelte. Zo hoef je niet steeds van tang te wisselen.

Halfrond platbektang

Deze tang is aan de binnenkant aan één kant plat en aan één kant rond. Met het halfronde deel kun je ronde vormen zoals oogjes buigen. Doordat de andere kant plat is, heb je hierbij extra grip. Extra handig is dat je met deze tang een oogje vast kunt pakken zonder dat deze per ongeluk plat buigt. Wil je een hoekje buigen? Draai de tang dan om en gebruik de platte zijde.

platbek tang sieraden maken

Platbektang

Draad en oogjes zijn vaak lastig om vast te houden, maar met deze platbektang is dat geen enkel probleem. Deze tang wordt vaak gecombineerd met de punttang: met de platbektang houd je het item vast en met de punttang kun je je draad buigen. Vanwege de spitse punten van de punttang, kun je hier heel precies mee werken.

Naast de standaard platbektang, bestaat er ook een smallere variant. Hiermee kun je heel makkelijk ringetjes open- en dichtmaken. Ideaal dus om sluitingen en bedeltjes vast te maken! Wil je een draad of metalen plaatje (terug)buigen? Ook dan is dit tangetje je beste vriend.

kniptang sieraden maken gereedschap tang

Kniptang

Maak je materiaal snel op maat. Met een kniptang kun je eenvoudig allerlei soorten draad, koord, niet- en kettlestiften knippen. Deze tang bestaat in verschillende maten. De kleinere tang is voor het fijnere knipwerk en voor het knippen op lastig bereikbare plekken. Deze tang is niet geschikt voor dikker zilver- of Gold filled draad. Daar gaat hij van kapot. De wat grotere tang kan ook dikkere draden knippen. Ik kan je aanraden om beide tangen aan te schaffen. Met de kleine tang kun je ook heel dichtbij overtollig draad wegknippen. Dit zorgt voor een mooier eindresultaat.

punttang sieraden maken gereedschap tang

Punttang

Een punttang is voor het echte precisiewerk. Bij het maken van sieraden heb je te maken met veel kleine onderdelen. Wil je bijvoorbeeld oogjes open en dicht buigen? Combineer dan de platbektang met de punttang. Zorg ervoor dat je het oogje stevig vasthoudt met de platbektang om krassen te voorkomen. Daarna kun je met het punttangetje oogjes open en dicht buigen.

gereedschap sieraden maken

Wil je je sieraden gereedschap altijd bij de hand hebben? Gebruik dan een speciale tangenhouder. Zo staat je gereedschap altijd binnen handbereik op de werktafel! Heb je nog geen tangetjes in huis? Kies dan voor een tangenset. Naast dat dit extra voordelig is, ontvang je ook een fijne etui om je tangen in op te bergen.