Klik hier voor de Smaragd kralen uit onze kralengroothandel.

Smaragd kralen hebben een glasglans en zijn een variëteit van de Beryl, net als de Aquamarijn, en wordt als de meest edele steen gezien binnen deze groep. De groene kleur wordt veroorzaakt door de chroom of vanadium stof. Een smaragd is meestal een troebele steen vanwege de vele insluitsels. Hoe helderder de steen is duurder deze ook wordt. De insluitsels gelden overigens niet als foutjes, zolang het er niet teveel zijn, worden ze zelfs beschouwd als bewijs van echtheid ten opzichte van synthetische stenen en andere imitaties. De echte vakman noemt ze Jardin (Frans voor ‘tuin’).

Oorsprong&winning

Sinds de jaren 60 worden in de VS stenen op basis van vanadium ook verkocht als Smaragd. In Europa en het Verenigd Koninkrijk wordt deze steen niet erkend als Smaragd en daarom wordt ze ook wel aangeduid met als de ‘Colombiaanse Smaragd’.

Door opdringend magma en als gevolg daarvan metamorfe gesteenten(gesteente die onder hoge druk en temperatuur van samenstelling veranderd) ontstaan Smaragden. Smaragd afzettingen komen dus voornamelijk voor in pegmatietgangen(aders) of de omgeving daarvan. Deze edele steen wordt bijna altijd gewonnen uit het moedergesteente, waar ze gegroeid is in kleine gangetjes of op de wanden van holtes. Smaragd wordt bijna nooit gewonnen in een alluviale afzetting(in rivieren) omdat het soortelijk gewicht van de steen te laag is om dit te kunnen doorstaan.

De oudste, klassieke en ooit de enige vindplaats is in Jabel-Zaradh en Jabel-Sikat in opper-Egypte. In de middeleeuwen raakten deze mijnen in de vergetelheid, maar in de 19e eeuw werd ze opnieuw ontdekt. De meest unieke Smaragden uit deze mijnen bevinden zich, volgens verhalen, in de schat van de Turkse sultans in Istanbul of in de Iraanse schat. Hierbij behoort waarschijnlijk ook een lensvormig geslepen steen waarmee keizer Nero van de Romijnen naar de gladiatoren gevechten heeft gekeken.

Tegenwoordig zijn de belangrijkste vindplaatsen in Colombia, Brazilië, de VS, Europa en in Rusland aan de Tokavajarivier. De Smaragdafzetting in het Habach-dal in Oostenrijk zijn ook van historische betekenis en waren in de tijd van de Romeinen al bekend.

Er zijn ook nog een aantal minder bekende vindplaatsen van de Smaragd. In Afrika in de landen: Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Nigeria, Ghana, Tanzania en Namibië. En in Azië worden ze nog gewonnen in India, Pakistan en Afghanistan.
Smaragd kralen
Nieuwsgierig geworden? Klik hier om meteen door te gaan naar alle kralen!

Geschiedenis van de Smaragd

De naam is via het Grieks en Latijn waarschijnlijk terug te leiden op een Semitische taal (Arabisch,  Amhaars, Hebreeuws, Tigrinya en het Maltees) en werd door de Grieken gebruikt voor meerdere soorten groene stenen.

‘Koning van de edelstenen’ zo heeft de Smaragd altijd bekend gestaan. Lang voor Christus was ze al bekend en werd toegepast in sieraden, amuletten en kunstvoorwerpen. In de Bijbel worden de smaragden genoemd in het boek Openbaring waarbij er wordt gesproken over ‘een regenboog die zo helder was als Smaragd’ en er zijn Smaragden gevonden in de grafkamers van Egyptische farao’s.

De smaragdgroene kleur is zodanig sprekend dat deze ook regelmatig voorkomt in metaforen voor landen. Ierland wordt in het Engels ook wel the Emerald Isle (het Eiland van Smaragd) genoemd omdat het zo prachtig groen is.
In een aantal culturen staat de Smaragd, als traditioneel geschenk, voor het 55e huwelijksjubileum. In de Thaise orde van van de negen edelstenen is de Smaragd één van deze negen stenen.

De bewerking

De mooiste stenen worden geslepen in het bekende smaragdslijpsel (trappenslijpsel). Heel soms worden exclusieve heldere en zuivere stenen briljant geslepen. De ‘minder mooie’ stenen worden cabochon geslepen of getrommeld tot een ‘free shape’ steen. De stenen tussen deze twee uitersten worden Smaragd kralen, schitterende facet geslepen kralen die als snoer of enkele steen verwerkt kunnen worden.

Smaragden zijn zeer kwetsbaar en gevoelig voor stoten, druk en hitte. Bij verhitting boven de 700 graden Celcius raken ze hun kleur kwijt. Ze kunnen wel tegen de gewone zuren in de huishouding.

Werking

De Smaragd is de ‘steen van de succesvolle liefde’ en activeert het hart chakra en stimuleert inspiratie, oprechtheid, openheid, positiviteit en laat je genieten van het leven. Hierdoor heeft ze indirect weer een positieve invloed op relaties en samenwerking.

Ze stimuleert je geestelijke groei, een heldere geest, doelgerichtheid, alertheid en evenwicht in het leven. Ze helpt bij het overwinnen van tegenslagen en kan zelfs helderziendheid stimuleren.

Wat betreft de fysieke gesteldheid heeft Smaragd een positieve invloed op je ogen, het gezichtsvermogen, de bijholten, de longen, het hart, ontgifting van de lever, reumatische aandoeningen, het immuunsysteem, claustrofobie, infectieziekten, de spieren, diabetes en epilepsie.

De astrologie koppelt ze aan de maand mei en het sterrenbeeld Stier.