Welke maat voor je draad?

Wil je draad knopen, of gewoon rijgen? En welk draad heb je dan nodig? Je leest het hier…

Er is geen standaard maat draad geschikt voor alle kralen… 6mm kralen(bijvoorbeeld) hebben ook niet allemaal hetzelfde formaat boorgat. Het is wel zo dat de boorgaatjes van parels doorgaans kleiner zijn dan van de andere kralen. Voor edelsteen kralen heb je dus vaak dikker draad nodig. Hierdoor is het altijd even zoeken naar de juiste dikte. Ons advies is altijd om van zoveel mogelijk nummers een kaartje op voorraad te hebben, de kleur maakt niet uit. Op deze manier kun je altijd even kijken wat perfect aansluit op de kralen die je gaat gebruiken en zit je altijd goed!

De ervaring leert dat met het rijgen van een enkel geknoopt snoer je vaak goed zit met no. 6 of 7… en voor dubbel rijgen en draad knopen is no. 2 of 3 heel gangbaar. Maar… er zijn niet voor niets zoveel diktes draad!
draad knopen

Is het beter om met een enkel of dubbel draad te knopen?

Het één is niet beter dan het ander…enkel of dubbel draad knopen is meer een persoonlijke voorkeur.

Begin je net met draad knopen, dan is dubbel knopen makkelijker, omdat je knoopjes altijd strak zitten als je hem gewoon knoopt (zoals met je veters). Bij dubbel draad knopen is er nog een voordeel… als 1 draadje zou knappen, door slijtage, dan is er altijd nog een ander draad die blijft zitten.

Enkel knopen vereist meer techniek, maar je hebt minder draad nodig… door het draad mooi aangesloten te houden op je kralen en de knopen strak en netjes te maken met een pincet heb je minder wrijving en zal het draad, in principe, langer meegaan.
geknoopt lapis lazuli

Zijde, Nylon of Griffin High Performance draad?

Griffin High Performance draad heeft altijd mijn voorkeur. Het is bij uitstek het beste draad om mee te knopen, heeft aan beide kanten een rijgnaald, maar is alleen verkrijgbaar in wit.

Zijde draad is luxe en authentiek draad. Dit wordt al tientallen jaren gebruikt en heeft vrijwel geen rek in zich. Dat zorgt er ook voor dat je kralen strak geknoopt moeten zijn, maar ook weer niet te strak, want dan valt je snoer niet mooi meer. Deze balans leer je herkennen door veel oefening en ervaring.

Nylon draad is net even sterker dan zijde draad en heeft al snel mijn voorkeur. Nylon draad bevat veel rek en voordat je gaat knopen/rijgen is het belangrijk het kaartje even helemaal af te rollen en, stukje voor stukje (per 10 cm), even tussen je handen voorzichtig op te rekken. Hiermee voorkom je dat, na het sieraad een tijdje te hebben gedragen, het draad alsnog gaat uitrekken waardoor de knoopjes niet meer strak zullen zitten.

Kalotje als afwerking

Heb je alles geknoopt en wil je het draad gaan bevestigen aan je slotje? Gebruik dan een mooi kalotje als afwerking.
Klik hier voor een filmpje mét uitleg.
kalotje armband labradoriet