Geen zin in lezen en direct naar de Bloedkoraal kralen uit onze kralen groothandel? Dat kan. Klik hier.

We kennen allemaal wel de prachtige beelden van koraalriffen die te zien zijn in documentaires op Discovery Channel of National Geographic. Koraal kent prachtige kleuren en bijzondere kleurschakeringen. Hierdoor is het al eeuwenlang een geliefde materiaalsoort voor sieraden. In het oude China waren ze er bijvoorbeeld al dol op, maar ook in Nederland kennen we een lange traditie van koralen kettingen, armbanden en oorbellen. Denk aan de opvallende rode Bloedkoralen die vroeger veel bij klederdrachten gedragen werden. Maar wat veel mensen niet weten is dat Bloedkoraal een levend zeediertje is en dat de kalkskeletten gebruikt worden voor het maken van sieraden. Vandaag de dag is het gros van de fascinerende en kleurrijke koraalriffen gelukkig beschermd gebied waarvan niet zomaar Bloedkoraal meegenomen en verhandeld mag worden.

Bedreigd door de sieradenindustrie?

Op dit moment zijn er vier riffen op de wereld aangewezen waar de sieradenindustrie toestemming heeft om kleurrijk Bloedkoraal te winnen. Deze riffen zijn beschermd, maar voor licentiehouders is het mogelijk om hier koraal te plukken. Dit gaat uiteraard niet zomaar, er gelden strenge regels waardoor het evenwicht tussen de groei en het oogsten van Bloedkoraal blijft bestaan. Als je koraal koopt, is het dus zaak om goed te weten met welke handelaren je in zee gaat, hierdoor kan je voorkomen dat je met illegaal Bloedkoraal in aanraking komt en het voortbestaan van dit prachtige natuurfenomeen in gevaar brengt.

De sieradenindustrie is hierdoor geen bedreiging voor het voortbestaan van koraalriffen. Koraal wordt bijvoorbeeld ook geoogst om muurtjes van te metselen of om wegen mee aan te leggen. Daarnaast loopt het Bloedkoraal veel schade op door zure regen en vervuiling van de oceanen. Toch wordt het meeste Bloedkoraal verwoest door de visserij. Deze industrie hanteert vismethoden die het koraal onherstelbare schade toebrengen.

Kwaliteitsverschil

De skeletten van Bloedkoraal zijn niet allemaal hetzelfde, er zijn bepaalde kenmerken die kostbare Bloedkoralen onderscheiden van de minder waardevolle soorten. Het gaat hierbij vooral om het verschil in kleur, porositeit, hardheid en glans. Kostbare Bloedkoralen zijn bijvoorbeeld kleurrijk, hebben een dichte structuur en zijn minder poreus dan semi-kostbare koralen. Daarnaast glanzen ze meer en zijn zij moeilijk verkrijgbaar. Goedkopere koralen zijn daarentegen veel minder kleurrijk, poreus, zacht en eenvoudig te verkrijgen. Om dit soort Bloedkoraal van lagere kwaliteit geschikt te maken voor de productie moet het gestabiliseerd, gevuld en meestal geverfd worden om het er aantrekkelijker uit te laten zien. Bamboekoraal is bijvoorbeeld zo’n koraalsoort. Dit is een goedkopere koraalsoort en is niet, zoals soms gedacht wordt, een versteende wortel van een bamboeplant. Het heeft zelfs helemaal niets met bamboe te maken, behalve dan dat het zijn naam ontleend aan de uiterlijke gelijkenissen. Bamboekoraal is een betaalbaar diepzeekoraal dat bestaat uit versteend dood koraal. Voordat het geschikt is als sieraad moet dit koraal eerst gekleurd en geslepen worden. Ook heb je misschien wel eens gehoord van spons of schuimkoraal. Dit is niet zeldzaam. Het groeit tussen koraalriffen en is licht van gewicht, in de meeste gevallen niet bijgekleurd en ook niet altijd gestabiliseerd.

Bloedrood, bloedmooi maar peperduur!

Het van nature oranjerode Bloedkoraal (Corallium rubrum) behoort tot de bijzondere groep van edelkoralen, waar veel vraag naar is. Bloedkoraal wordt vrijwel uitsluitend gevonden in de Middellandse Zee. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kan de kleur echter variëren van diep donkerrood, zelfs bijna zwart tot vrijwel wit. Het populaire rode Bloedkoraal is peperduur omdat het zeer schaars is. De commerciële waarde hangt af van de kleur, de afmetingen van de kolonies en de dichtheid en hardheid van het materiaal. Deze moeten namelijk zodanig zijn dat het Bloedkoraal goed bewerkt kan worden en stevig genoeg om te polijsten. Als Bloedkoraal gepolijst is krijgt het namelijk een prachtige hoogglans. Oude en antieke Bloedkoralen hebben dit meestal niet meer omdat ze veel gedragen zijn. Ze hebben dan die bekende was-achtige gloed die bij deze juwelen zeer gewenst is. Wanneer nieuwe Bloedkoralen op de blote huid gedragen worden zullen deze op den duur ook deze zijdeglans krijgen.

Oud Hollands Bloedkoraal

Prijskaartje

Door het uitzonderlijke karakter van Bloedkoraal zal je het eigenlijk nooit voor een spotprijsje vinden. Het is uitsluitend nog verkrijgbaar op antiekmarkten, in antiekwinkels of in speciaalzaken. Je vindt hier prachtige antieke streeksieraden met soms nog echt gouden of zilveren sloten. Vroeger was dit Bloedkoraal immers nog niet, of in mindere mate, beschermd. Echt natuurlijk gekleurd Bloedkoraal is uiterst zeldzaam en er hangt dan ook een flink prijskaartje aan. Heb je zoiets in bezit? Wees er dan zuinig op! Wil je het verkopen? Ga dan zeker even langs bij een specialist. Het is onwaarschijnlijk of beter gezegd nagenoeg onmogelijk dat je een originele natuurlijk gekleurde Bloedkoralen voor een habbekrats in bezit krijgt. Tenzij je natuurlijk een mazzeltje hebt en op een rommelmarkt een mooie ketting tegenkomt voor een zacht prijsje.

Moderne technieken

De techniek staat niet stil! Het inmiddels beschermde Bloedkoraal is nog steeds zeer gewild maar kan niet meer zonder restricties geplukt worden. Daarom zijn er technieken ontwikkeld om ‘kleurloos’ koraal die geweldige natuurlijke oranjerode kleur te geven. Er zijn enkele bedrijven op de wereld die dit kunnen. Oude streeksieraden kunnen hierdoor heel betaalbaar nagemaakt worden. Ook de kleurtechnieken hebben zich dusdanig ontwikkeld dat het koraal door en door gekleurd kan worden in de originele kleurstelling. De geproduceerde kleur van het koraal is hierdoor bijna niet van de natuurlijke kleur te onderscheiden! Zelf ben ik een groot liefhebber van Bloedkoraal. Vroeger had mijn moeder een antiekzaak en daar is mijn interesse voor dit mooie materiaal begonnen.

Bloedkoraal in onze webwinkel

Het Bloedkoraal waar wij in onze webwinkel mee werken is betaalbaar, komt van betrouwbare handelaren en is eigenlijk altijd bijgekleurd. In de loop der jaren heb ik een paar adresjes gevonden die het prachtige  ‘Oud Hollandse Bloedkoraal’ kunnen kleuren en heb ik regelmatig mooie strengen in huis. Ik ben dan ook zeer trots op deze uitzonderlijke collectie!

Bloedkoraal is bezig met een heuse revival zodat je er goed mee voor de dag kunt komen. Met een mooi collier van Bloedkoraal straal je dan ook een en al klasse uit.

Koraal