Vanavond vertrekken wij al naar het Bourgondische Brabant voor een workshop Zilver kleien. Heerlijk hotel aan een mooi vennetje dus gelijk maar een leuk weekendje uit van gemaakt. Wat wil je nog meer? Zilver kleien denk ik terwijl ik de snelweg opdraai: “wel wat over gelezen maar ik kan me er geen voorstelling van maken”. Laat staan dat ik enige inspiratie heb over wat ik ga maken. Maar toch stond het al lange tijdje op ons verlanglijstje om te gaan doen.

 

De Lind

Na ruim anderhalf uur rijden we Oisterwijk in. Als ik naar rechts kijk dan zie een gezellig straatje met veel terrasjes “de Lind”. Niet veel later fietsen we van ons hotel op de gehuurde fietsjes naar de Lind en nemen plaats op het zonnige terrasje voor een inmiddels welverdiende lunch met heerlijk glaasje wijn. Want een goed begin is immers het halve werk :-). Maar nog altijd nog geen inspiratie……

 

De volgende dag is het minder mooi weer. Het komt met bakken uit de lucht. Een goede dag voor een gezellige workshop. Intussen heb ik nog steeds geen inspiratie. Als we aankomen heeft Marianne de koffie klaar en de kachel lekker aan. En na een gedegen uitleg over zilver kleien kunnen we aan de slag. Want zilver kleien is niets meer dan het kleien wat je vroeger ook op de lagere- en kleuterschool deed. Ook het goedje waarmee je het doet is op het eerste oog niet te onderscheiden van echte klei. Ilona heeft na het zien van wat voorbeelden inspiratie. Ze gaat een ring maken. En ik……ja ik weet het nog steeds niet.

 

Zilver klei

Inspiratie: een gebutst hoopje klei

Maar dan ineens weet ik het. Geïnspireerd door het Hill Tribe zilver uit onze webshop. Ik ga een massief zilveren buiskraal maken. Supergaaf aan een herenarmband.  Een half uurtje later is mijn klei op en föhn ik de buiskraal droog. Primitief en simpel van vorm, precies zoals ik me had voorgesteld. De overige cursisten kijken vreemd naar het gedraaide en gebutste hoopje klei en denken die heeft het wel heel letterlijk opgevat het is net als kleien op de kleuterschool. Maar ik zie een stoere buiskraal op een echte mannenarmband. Na anderhalf uur in de oven op achthonderd graden kan ik mijn ogen niet geloven. De breekbare buiskraal en de ring van Ilona zijn veranderd in zilver. Ilona wil de ring niet polijsten. Toen we onze trouwringen uitzochten twijfelden we tussen goud en ongepolijst zilver. Uiteindelijk kozen voor gouden . Nu heeft ze beide. Hoe slim!

Stinkend goedje

Gewend aan de klei polijst ik voorzichtig mijn buiskraal. Marianne legt me uit dat het niet meer zo voorzichtig moet. Want hij is van 99.9% massief zilver. Na het polijsten gaat mijn buiskraal in badje van zwavel om hem oud te laten lijken. Verbaast kijk ik hoe dat stinkende goedje mijn kraal eerst blauw dan bruin en tenslotte zwart kleurt.  Nu nog een laatste keer oppoetsen en klaar is Os. En zeg nou zelf de resultaten mogen er zijn.

zilver klei ringzilver klei armbandzilver klei ringen

 

Wil je ook zo’n leuke workshop Zilver kleien? Geef je dan op bij Atelier ’t Zilverke. En wil je het helemaal top doen combineer het dan met een romantisch weekendje uit.

 

 

Zilver kleizilver klei

 

Ilona inkoopreizen OS

Leuk dat je de tijd neemt om ons beter te leren kennen!

Nieuwsgierig wie ik ben klik dan hier en stel ik me aan je voor.

Geïnteresseerd in meer verhalen lees dan ook ons nieuwe blog Culinair Camperen.nl

P.s. Wist je dat Hill tribe zilver ook uit 99,9% puur zilver bestaat?
Klik hier om een kijkje te nemen