Opaliet:

Waarschijnlijk afgeleid van ‘Opaline’. Opaliet is een bijzondere en decoratieve manier van glas maken, zoals dat in de 19e eeuw in Frankrijk werd toegepast. De grote populariteit bereikte zijn hoogtepunt tijdens het bewind van Napoleon III in de jaren 1850 tot 1860.

Diverse kleuren

Het glas is ondoorzichtig of licht doorschijnend. Het kan wit zijn, maar ook felgekleurde tinten groen, blauw, roze, zwart, lavendel of geel hebben. Het glas heeft een hoog loodgehalte, waardoor het ook wel ‘demi-crystal’ of ‘semi-crystal’ (half kristal) wordt genoemd. De primaire invloed van dit soort glas komt van het 16e-eeuwse Venetiaanse melkglas en het Engelse witte glas, dat in de 18e eeuw geproduceerd werd in Bristol. Vanwege zijn schoonheid is Opaliet hier dus waarschijnlijk van afgeleid.

Tegenwoordig wordt Opaliet gebruikt in sieraden, die daardoor een sprookjesachtige, geheimzinnige gloed krijgen. Doordat het niet gedolven wordt is er geen werking aan toe te schrijven. Er is ook geen verwijzing naar een sterrenbeeld bekend.