De prachtige Toermalijn kralen

Klik hier voor de Toermalijn kralen uit onze kralengroothandel.

De geschiedenis

Hoewel Toermalijn al in de oudheid bekend was in het Middellandse Zeegebied, werd hij pas in 1703 vanuit Sri Lanka door Hollanders ingevoerd in West-Europa. Daar werd de nieuwe edelsteen met een Singalees woord ‘Turmali’ genoemd, wat zoveel betekent als ‘steen met gemengde kleuren’. En dan hebben we gelijk de herkomst van de naam te pakken!
toermalijn
Deze schitterende edelsteen komt in een aantal prachtige kleuren voor en soms dus zelfs meerdere kleuren in één steen. De verschillende kleuren luisteren ook allen naar een eigen naam. Om een paar variaties te noemen: ‘Verdeliet’ (Verde is groen in het Frans), één van de meest gewilde; Rubeliet (betekent gewoon ‘rood’), Paraibaneons. Deze laatste was een nieuwkomer in het begin van de jaren tachtig, gedolven in de Batalmijn in Brazilië. De kleuren van deze belangrijkste vondst van deze kleurige edelsteen in de twintigste eeuw waren intens: vibrerend groen, turkooisblauw en –lila. De ‘Neontoermalijn’ was geboren. Er bestaat ook nog een prachtige zwarte variant, ook wel Schörl genoemd, naam komt uit het mijnwerkersjargon en betekent zoveel als ‘foute steen’, werd in het Victoriaanse Engeland veel gebruikt bij rouwkleding omdat het veel sterker en duurzamer is dan Git. Tegenwoordig duiden we de verschillende soorten niet zozeer met hun (best moeilijke) naam maar eenvoudigweg met hun kleur: Gele Toermalijn, Roze Toermalijn, Groene Toermalijn et cetera. Watermeloen Toermalijn is de bekendste: omdat de kern roze is en de buitenrand groen, lijkt de dwarsdoorsnede op een watermeloen!

De werking

Toermalijn heeft een sterk reinigende en beschermende werking. De edelsteen aardt en brengt balans in lichaam en geest en zet negatieve energie, gedragspatronen en gedachtes om in positieve. Daarnaast wordt het lichaam gereinigd en verwijdert het negatieve energie. Dit bevordert ontspanning, begrip, zelfvertrouwen, voorspoed en vermindert blokkades, angst en het aannemen een slachtofferrol. Deze bijzondere steen heeft een unieke verbintenis met bloemen en planten. Het bevordert hun groei en beschermt tegen ongedierte.

Naast bovenstaande eigenschappen hebben de Watermeloen en zwarte Toermalijn nog de volgende aanvullende eigenschappen: Watermeloen Toermalijn bevordert liefde, tederheid, begrip, geduld en tactvol en diplomatiek optreden en heeft daardoor een positief effect op vriendschappen en relaties. De steen verlicht emotionele pijn en angst en helpt bij depressies. Ook helpt ze om persoonlijke doelen helder te krijgen en tot uitvoering te brengen en heeft een positief effect op de zenuwen (bijvoorbeeld verlamming en Multiple Sclerosis) en vermindert stress. Zwarte Toermalijn aardt en beschermt tegen negatieve energie in al haar vormen: computerstraling, elektromagnetische straling en stress en spanningen. Hierdoor werkt de steen ontspannend, vergroot de vitaliteit en bevordert een neutrale houding en logisch rationeel denken. Lichamelijk heeft de steen een positief effect op het immuunsysteem en pijn.
toermalijn

Bekijk onze ruime collectie van deze geweldige edelsteen allemaal hier!

Eigenschappen

De hardheid is 7-7,5, de dichtheid verschilt per kleur en varieert van 3,01-3,2 (zwart)

Toermalijn hoort bij het sterrenbeeld Steenbok, Weegschaal en Schorpioen.