Halfedelstenen?

Wie zich bezighoudt met sieraden en edelstenen, zal ongetwijfeld de term halfedelsteen wel eens voorbij hebben horen komen. Er doen veel verschillende definities van deze categorie steensoorten de ronde. Sommigen beweren dat ze minder zuiver zijn dan echte edelstenen; anderen zeggen dat ze wel een aantal, maar niet alle kenmerken van edelstenen bezitten. Het Van Dale woordenboek maakt een onderscheid op basis van hardheid: halfedelstenen zouden minder hard zijn. Wie heeft er gelijk? Het is tijd om de fabel van de halfedelsteen de wereld uit te helpen. Hij bestaat namelijk niet. Stenen die door sommigen als halfedelstenen worden beschouwd zijn ‘gewoon’ echte edelstenen. Ze worden tegenwoordig ook wel ‘sierstenen’ genoemd.

Kenmerken van edelstenen

Laten we eerst eens kijken naar de kenmerken van deze ‘gewone’ edelstenen. Edelsteen is niet een soortnaam, maar een verzamelnaam van een groep steensoorten met een aantal gedeelde kenmerken. Om te beginnen hebben edelstenen een bepaalde duurzaamheid: ze zijn hard en ze kunnen niet makkelijk worden gebroken. Ze reageren verder niet snel met andere materialen. Het tweede kenmerk is een zekere mate van zeldzaamheid. Tot slot moeten edelstenen mooi zijn. De laatste twee criteria zijn natuurlijk niet bepaald objectief. Wanneer noem je iets zeldzaam? Wat is mooi? We kunnen concluderen dat er geen duidelijke scheidslijn is tussen wat een edelsteen is en wat niet: het gaat eerder om een subjectieve en misschien wat vage indicatie van een bepaald type stenen. Er is dan ook geen noodzaak om bepaalde steensoorten uit te sluiten en aan te duiden als halfedelstenen.

Ontstaan van de benaming

Toch is de kwalificatie halfedelsteen vrij gangbaar. Dit komt doordat het een oude, traditionele term is: bij de Oude Grieken bestond er al een onderscheid tussen zogenaamd echte edelstenen en een groep steensoorten die iets minder hoog in aanzien stond. Als je de term tegenwoordig hoort, wordt er meestal een edelsteen bedoeld die niet tot de edelsteensoorten robijn, diamant, smaragd en saffier behoren. Dit is echter geen officieel onderscheid.

Gerechtigheid voor de halfedelsteen!

Het is goed om te weten wat er bedoeld wordt als je de term tegenkomt, maar laten we er in ieder geval zelf afscheid van nemen. Laten we halfedelstenen voor vol aanzien en deze prachtige materialen tot de edelstenen rekenen, de categorie waar ze thuishoren.

Klik op de foto voor onze edelstenen kralen.

halfedelstenen