Edelstenen zijn er in verschillende kleuren, soorten, uiterlijk en werking. Ze fascineren de mens al eeuwenlang en niet alleen vanwege de prachtige schittering. Ze hebben een positieve, helende werking op lichaam en geest. Bovendien worden edelstenen gekoppeld aan sterrenbeelden en chakra’s.

Zoeken naar edelstenen

Naar edelstenen wordt het meest gezocht in droogliggende rivierbeddingen. Maar ook in stromende rivieren wordt ernaar gezocht. Hierbij wordt het rivierzand eerst gewassen. Een zeef wordt gevuld met het zand uit de rivier. Het zand loopt vervolgens weer door de zeef en de edelsteen blijft achter. Bestaat er een vermoeden dat er edelstenen diamanten aanwezig zijn, dan worden kosten noch moeite gespaard om deze te lokaliseren. Maar al met al is dit een tijdrovende en dure klus. Een edelsteen die wordt gevonden is uiteraard nog niet geschikt om in een sieraad te worden verwerkt. De onzuiverheden moeten nog worden verwijderd en daarna in een passende edelsteen slijpvorm worden geslepen.

Bewerken van edelstenen

Voordat het echte slijpen begint, wordt de edelsteen eerst voorgeslepen met een slijpsteen of diamantslijpwiel met een grove korrel. Deze wordt daarna vervangen door een steen of wiel met een fijnere korrel tot de juiste grootte en vorm bereikt is. Hierna komt de finishing touch: het polijsten. De edelsteen wordt met een mengsel van water en polijstpoeder ingesmeerd en daarna tegen een polijstwiel gehouden. Net zo lang tot de edelsteen je tegemoet blinkt.

Edelsteen slijpvormen

De meest voorkomende edelsteen slijpvorm is de briljant. Andere bekende edelsteen slijpvormen zijn: carré, peer, achthoek, emerald, ovaal, prinses, marquis en baquette. Naar welke vorm je voorkeur uitgaat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak en het beoogde gebruik van de edelsteen. Edelstenen worden veelal in sieraden verwerkt. Daarbij speelt ook de hardheid van de steen een grote rol. De diamant is de hardste steen en krast zelfs op andere edelstenen. Bovendien is het zo, dat hoe harder de steen is, hoe meer deze glanst.

Bijzondere edelsteen slijpvormen

Naast genoemde edelsteen slijpvormen zijn ook de zeer scherpe, facet geslepen kralen voor halskettingen en armbanden een lust voor het oog. Of de cabochon geslepen edelsteen, waarbij de steen bolvormig is en prachtig in een hanger kan worden gedragen. En wat te denken van de edelstenen in een vorm geslepen en verwerkt in een sieraad voor een speciale gelegenheid, zoals roos- of hartvormig? En als je graag unieke sieraden draagt, dan zijn de rough edelsteen kralen iets voor jou. Deze ruwe stenen zijn niet geslepen. Er is alleen een rijggat in gemaakt, waardoor geen enkele kraal hetzelfde is.

Door de grote verscheidenheid aan edelstenen, is er altijd wel een te vinden die bij je past. Ga op je gevoel af en laat de steen haar werk doen.